Ima neka tajna veza između Splita i Zagreba

U veljači 2012. Splićane su iznenadile nezapamćene količine snijega. Prvotno oduševljene uskoro je zamijenila ogorčenost i bijes zbog neočišćenih prometnica, skliskih ulica i sve većeg broja ozlijeđenih sugrađana. Ljutnju Splićana dodatno su povećavale izjave predsjednice Gradskog vijeća Nevenke Bečić, koja je građanima održala predavanje o obiteljskim i susjedskim odnosima, rekavši, među ostalim: „Naši stariji građani imaju svoju djecu, a ona su po zakonu dužna brinuti se za svoje roditelje! Ako nemaju djecu, valjda imaju nećake i trebali su tijekom života s njima izgraditi dobre odnose.“, a uz to je zaključila kako: „U Splitu ne vlada kaos, grad funkcionira besprijekorno i sve prometnice su funkcionalne. Ništa se neobično nije događalo proteklih dan.“

Slika

Snijeg u Splitu (snimio: Ivan Bošković)

Splitske nevolje

Splitska nepripremljenost na neuobičajenu pojavu u njihovom gradu danima je punila medijski prostor i izazivala podsmjeh ostalih građana Republike Hrvatske. Iz glavnog grada Hrvatske čak im je stigla i poduka o pravilnom korištenju lopate i drugih „pomagala“ za čišćenje snijega. No, kad je, nekoliko dana poslije prvog snijega, u nešto manjim količinama, pao novi snijeg, Splićani su ga očistili u rekordnom vremenu. Međutim, to našim medijima nije bilo toliko zanimljivo pa se o tome nije moglo pronaći toliko vijesti.

Slika

Snijeg u Splitu (snimio: Ivan Bošković)

Povijest se ponavlja, ali u drugom gradu

Prosinac 2012. godine donio je slične probleme Zagrepčanima. I dok su samo deset mjeseci prije pokazivali veliko nerazumijevanje za građane grada koji pripada mediteranskoj klimi, u kojoj su, zime kratke i blage, a snijeg iznimno rijetka pojava, Zagrepčani su se ovog prosinca našli u sličnim nevoljama. Pala je velika količina snijega, a zimske službe očigledno nisu dovoljno brzo odradile svoj dio posla, pa se u gradu dogodio prometni kolaps. Istina, trajao je kraće nego splitski, no, to i ne bi trebalo čuditi budući da se Zagreb nalazi u kontinentalnoj klimi, gdje je snježni pokrivač uobičajena pojava. Svoje nezadovoljstvo Zagrepčani su već gotovo bili zaboravili, kad se priča ponovila. Naime, početak 2013. donio je nove snježne probleme, rekordnih 60cm snijega u Zagrebu, zastoj u autobusnom i tramvajskom prometu, neočišćene prometnice i ulice.

Dok je za vrijeme splitske snježne drame, narod svojim izjavama zabavljala Nevenka Bečić, njezinu ulogu u Zagrebu spremno je preuzeo Milan Bandić, koji je upitao „bi li kao Batman trebao loviti pahulje da ne padnu na tlo“.

Slika

Snijeg u Zagrebu

Snježno nevrijeme koje je zahvatilo Zagreb je prošlo, grad je u velikoj mjeri očišćen i funkcionira. Mnogi su uspoređivali situaciju u Zagrebu i Splitu, no neki ističu da se to ne može uspoređivati jer su Zagrepčani puno brže riješili snježne probleme. Međutim, to je prilično logično budući da se oni sa snijegom susreću gotovo svake godine, dok Splićani takvu situaciju nisu nikada doživjeli.

Slika

Snijeg u Zagrebu

Vrijedne snježne lekcije

Snijegom pokriveni Split i Zagreb izgledali su bajkovito, no snježni pokrivači u oba su grada otkrili probleme u organizaciji zimske službe i brzini reakcije predstavnika gradske vlasti.

Splićani su prošle godine naučili lekciju i ovogodišnji mogući snijeg čekaju spremni. Valjda je i Zagrepčane snježna lekcija naučila da se ne treba izrugivati drugima kad se sami, sasvim neočekivano, možete naći u istim problemima.

 

3 thoughts on “Ima neka tajna veza između Splita i Zagreba

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s