(Ne)ostvarivi san splitskog turizma

Hotel „Marjan“  izgrađen je davne 1963. godine. Bio je to prvi splitski hotel prve kategorije. Tijekom godina mijenjao je svoju ponudu, pa su tako već 1966. na zapadnoj strani izgrađeni bazen i drugi sadržaji javne namjene. Održavanje Mediteranskih igara u Splitu stvorilo je potrebu za daljne promjene pa je 1979. hotel „Marjan“ dobio novih 110 soba, ali i kongresnu dvoranu te širu ponudu ugostiteljskih i komercijalnih sadržaja.  Zadnja promjena na ovom hotelu  dogodila se 1989. kada su rekonstruirani samo pojedini dijelovi unutrašnjosti.

U ratu je hotel „Marjan“ velikim dijelom bio devastiran te je u poslijeratnim godinama nudio svoje usluge samo u istočnom dijelu svog prostora. Budući da se nalazi na izvrsnoj lokaciji, na zapadnoj obali, svega pet minuta hoda od samog centra Splita, a blizu Sustipana i brojnih kulturnih objekata i  plaža na Mejama, njegova obnova bila je od osobite važnosti za splitski turizam.

Slika

Hotel “Marjan” na početku obnove

Najvažnija investicija Željka Keruma

Godine 2005. hotel „Marjan“ kupio je poduzetnik Željko Kerum, koji je do tada, svojim trgovačkim lancem, stvorio pravo poslovno carstvo. Hotel je, umjesto za traženih 57,5 milijuna kuna, kupio za 170 milijuna kuna. Tada je govorio i da će u hotel investirati 130 milijuna eura. Kerum je najavljivao kako želi stvoriti hotel A kategorije te u Split dovesti  jedan od najpoznatijih svjetskih trgovačkih lanaca, Hilton. I uistinu, 23. travnja 2009. tvrtka Adriatic d.d. i hotelska korporacija Hilton potpisali su ugovor o franšizi temeljem kojeg će Marjan postati dio hotelskog lanca Hilton i nosit će ime „Hilton Marjan Split“.

Slika

Obnova hotela “Marjan”

U službenoj „Osobnoj iskaznici hotela Marjan“ stoji da je hotel „privremeno zatvoren 2008. zbog napredovanja na rekonstrukciji“. Ta „privremenost“ traje sve do današnjih dana i kako se čini, neće tako skoro završiti.

Slika

Hotel “Marjan”, zima 2012.

Od 2008. Kerum stalno najavljuje otvaranje hotela „Marjan“ za naredno ljeto. No, od tada je prošlo već pet ljeta, a sam hotel nikako da otvori svoja vrata i tako, sukladno najavama, poboljša splitsku hotelsku ponudu.

San ljetne noći

Splitski gradonačelnik Željko Kerum  prošle je godine rasprodao sve svoje trgovine, na kojima je stvorio svoj poslovni uspjeh i slavu.  U javnosti postoje brojna nagađanja o tome kako će ga zaduženost u bankama koštati i njegovog glavnog projekta, hotela „Marjan“.  No, on ga se još uvijek ne odriče.

U prosincu 2010. Kerum je rekao: „Do ovog ljeta dovršit ćemo sobe i recepciju i pustiti hotel Marjan Hilton u rad. Dotad ćemo urediti i zapadnu obalu, iako to nije uvjet za dobivanje pet zvjezdica“. Ljeto 2010. davno je ostalo iza nas, a ni zapadna obala ni hotel još nisu gotovi. Ova godina tek je počela i nezahvalno je bilo što prognozirati. Ostaje vidjeti hoće li ljeto 2013. donijeti ostvarenje sna o otvaranju luksuznog splitskog hotela.

Slika

Hotel “Marjan” i radovi na zapadnoj obali

7 thoughts on “(Ne)ostvarivi san splitskog turizma

  1. Hotel Marjan pravi je biser Splita i šteta je da propada. Nažalost na hrvatskoj obali na obnovu čeka još puno objekata, iako je ovaj jedan od najpoznatijih.
    Odličan post s poantom isticanja stalnih i kontinuiranih laži “onih na vrhu”. Kerum je samo jedan od njih, onaj s malo manje sreće u posljednje vrijeme.
    A sve je završilo poznatim raspletom, lošim za hotel: bivša žena sjela je hipotekom na preostalo poslovno carstvo (više o tome na http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/bivsa-kerumova-supruga-sjela-hipotekom-na-hotel-marjan.html).

  2. Odlična tema i slažem se s Majom da je ovo samo jedan od mnogo primjera. I mi u Crikvenici imamo sličan problem s našim Miramarom koji se trebao obnoviti, no to se zasad još nije dogodilo, a sve mi se čini da nikad ni neće 😦

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s