Svijetla sadašnjost i budućnost Splita

U medijima i izvan njih, Split se često karakterizira kao inertan grad, grad u kojem nitko ništa ne radi,  gdje ljudi provode cijele dane na kavi na rivi, gdje se ništa ne može pokrenuti jer su Splićani nezainteresirani i lijeni itd., itd. To su predrasude s kojima se stanovnici grada pod Marjanom svakodnevno susreću. O studentskoj populaciji općenito, ne samo splitskoj, također vladaju razni stereotipi, osobito vezani za njihovu lijenost i nedostatak ideja i entuzijazma. Da to ipak nije tako, već gotovo osam godina dokazuju vrijedni splitski studenti okupljeni na projektu “The Split Mind”.

Tajna uspjeha – dobra volja i puno rada i truda

Godine 2005. s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta u Splitu, pod vodstvom prof. Simona J. Rylea i  prof.dr.sc. Briana Daniela Willemsa, izašao je prvi broj studentskog časopisa zanimljivog imena, “The Split Mind”. Inicijativa dvojice profesora, koji su prepoznali potrebu grada Splita za studentskim časopisom za književnost i kulturu, naišla je na dobru reakciju studenata Splitskog sveučilišta.

Zahvaljujući volji i trudu splitskih studenata, koji su od samog pokretanja, imali glavnu riječ u uređivanju “The Split Minda”, on je kroz svojih osam godišta, prošao puno promjena i ustalio se u splitskom kulturnom životu. Članovi uredništva se redovito mijenjaju, što pridonosi raznolikosti samog časopisa. (Članak o splitskim studentima pročitajte ovdje)

Slika

Predstavljanje X. broja “The Split Minda” (snimio: Ivan Bošković)

Vrijedna otkrića i brojne suradnje

Da je “The Split Mind” davno izašao iz okvira običnog studentskog časopisa, dokazuje činjenica da su, objavivši u svojoj rubrici “Iz naftalina” dramu Roko I. Krvolok pokojnog Miljenka Smoje, dospjeli na naslovnicu Slobodne Dalmacije, načitanijeg dnevnog lista u Dalmaciji, zaradivši u istoj tiskovini i duplericu, a sudjelovali su i u filmu o životu i radu Miljenka Smoje.

Splitski studenti postali su i pokretački kulturnih zbivanja u Splitu pa uredništvo već dvije godine organizira književnu večer povodom rođendana hrvatske pjesnikinje Vesne Parun. Na tom događaju 2012. gostovale su poznate novinarke i književnice Tonka Alujević i Aleksandra Kardum. Uz to, bivša glavna urednica “The Split Minda”, Irena Delonga Nešić, zaslužna je za pokretanje večeri poezije pod nazivom “Rječilište” te radionice kreativnog pisanja.

Slika

Promotivni plakati za književnu večer u čast Vesne Parun (snimio:Ivan Bošković)

Slika

Književna večer u čast Vesne Parun (snimio: Ivan Bošković)

U ovom časopisu, osim studentskih radova, objavljuju se i radovi priznati i poznatih autora, književnika i novinara, kao i nekih likovnih umjetnika i fotografa. Također, osim splitskih, svoj doprinos daju i zagrebački i riječki studenti, kao i suradnici iz raznih dijelova svijeta. Sve češće pojavljivanje u medijima, stvara nadu da u našem društvu još uvijek ima mjesta za mlade, kreativne i vrijedne ljude.

“The Split Mind” je splitski studentski časopis, koji već dugo okuplja puno širu zajednicu od splitske i studentske. To je časopis za sve one koji su željni dobrih tekstova, kvalitetnih fotografija i zanimljivih likovnih ostvarenja. Časopis, koji će, po svemu sudeći, još dugo sjati na splitskom kulturnom nebu.

Slika

Publika na predstavljanju X. broja “The Split Minda” (snimio: Ivan Bošković)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s