Dječji doček 2013. godine

Baš kao i svake godine, na prijelazu iz 2012. u 2013., na mnogim gradskim trgovima diljem naše zemlje, poznati su na pozornici odbrojavali posljednje sekunde stare godine i s mnogobrojnim mnoštvom dočekali novu godinu. Scena je slična u svim gradovima: veliki broj onih koji su novu godinu odlučili dočekati na otvorenom, zato što nisu mogli ili nisu htjeli otići na neko drugo mjestu, na pozornici netko od poznatih izvođača, koji više-manje bez emocija odrađuje najbolje plaćenu gažu i gradonačelnik/gradonačelnica koji iskoriste priliku kako bismo i na početku novog ljeta slušali njihove priče o “boljem sutra”. I to je doček rezerviran za “velike”.

Podne je – dobro nam došla, godina nova!

No, u Splitu već dugi niz godina postoji i doček rezerviran samo za najmlađe, tzv.”Dječji doček Nove godine”. Zabava obično počinje oko jedanaest sati ujutro, a program uglavnom bude bogat i raznoliki. Na sreću, djeci nisu bitna velika imena, već dobra zabava pa im doček uljepšaju njihovi vršnjaci. Nastupi su raznorazni – bude i pjesme i plesa i smijeha. Poneke simpatične greške osvoje srca roditelja, stričeva i teta, dok oni, zbog kojih se sve to i događa, uglavnom takve stvari niti ne primjete.

Slika

Gužva na ovogodišnjem “Dječjem dočeku Nove godine”

Lokacija na kojoj se odvija nije uvijek ista, ponekad se uranjena nova godina dočekuje na Pjaci (Narodnom trgu), a ponekad na rivi. Potonja je bila ovogodišnji izbor organizatora.

Standardna organizacija, loša realizacija

Kao i prethodnih godina, i ovaj put je vrijeme dobro poslužilo najmlađim Splićanima pa su svoj doček imali na sunčanoj i toploj rivi. No, sama se realizacija ovaj put nije proslavila. Najslabija karika ovogodišnjeg dočeka bio je Djed Mraz, koji je, umjesto da razveseli i opusti okupljene mališane, svojim pretjerano energičnim nastupom umorio i razočarao većinu prisutnih.

Slika

Djed Mraz na “Dječjem dočeku Nove godine”

Veliko razočaranje jest i činjenica da je ove godine izostalo i tradicionalno odbrojavanje posljednjih sekunda do dvanaest sati, nakon čega slijedi čestitanje Nove godine. Na dosadašnjim dočecima upravo je to bio najočekivaniji trenutak, kojem su se djeca radovala čak i više nego li pjesmi i plesu. Naime, mnogi od njih ne mogu ili ne smiju dočekati ponoć, pa im je odborojavanje do podneva jedina prilika da “dočekaju” Novu godinu.

Dječja sreća

Ipak, unatoč činjenici da je ovogodišnji doček ima mnogo nedostataka, od ovakvih stvari ne treba odustati. Dječji doček Nove godine vraća osmijeh na lica naših najmlađih sugrađana, nekima od njih daje priliku za prve javne nastupe, a svima okupljenima, i malima i velikima, pruža mogućnost za pravu zabavu. U vrijeme loših vijesti i stalnog pesimizma, to je prava rijetkost koju treba čuvati i održavati, prvenstveno zbog malih Splićana koji tek dolaze.

Slika

Maleni izvođači na “Dječjem dočeku Nove godine”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s