Neizbrisivi trag čuvara kulturne baštine

Ova je godina po mnogočemu bila posebna. Godina važnih obljetnica, svjetskih spektakla, sportskih događaja, pa nažalost, i nekih katastrofa. Bila je to godina u kojoj smo, sudeći po predviđanjima, trebali doživjeti i smak svijeta. Nekim čudom smo to preživjeli i sad idemo hrabro u 2013. Jedna od bitnih obljetnica u kulturnom životu Splita i Dubrovnika, obilježena 2012., jest i deseta godišnjica smrti Ivana Boškovića.

Spona Splita i Dubrovnika

Ivan Bošković (Dubrovnik, 1936. – Split, 2002.) bio je dugogodišnji kulturni radnik te član brojnih kulturnih društava. Od veljače 1995. do svoje smrti u ožujku 2002. u dva je mandata obnašao dužnost predsjednika Matice hrvatske Split. Pokrenuo je časopis “Hrvatska obzorja” ( bio je glavni urednik od 1993. do 2002.) te je bio jedan od glavnih pokretača manifestacije “Dani Matice hrvatske” u organizaciji MH Split. Čitav život aktivno je djelovao u književnom, glazbenom i kazališnom životu Dubrovnika i Splita. U svojim radovima otkrio je brojne, dotad nepoznate, podatke o životima istaknutih hrvatskih umjetnika. Za svoj je rad nagrađivan (1998. Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, posthumno 2002. Nagrada Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo). Umro je u Splitu, 25. ožujka 2002.

Ivan Bošković

Ivan Bošković (1936. – 2002.)

Iako su u trenutku njegove smrti, mnogi vjerovali da je njegova smrt značila kraj njegova djelovanja, to se ipak nije dogodilo. Zahvaljujući želji i upornosti njegove žene Marije, koja je nedugo poslije njegove smrti okupila njihovih šestero djece i nastavila s radom ondje gdje je on stao, u samo dvije godine objavljeno je njegovo troknjižje “Litteraria, musicalia et theatralia” (Književne, glazbene i kazališne teme). Godine 2007., u sklopu obilježavanja pete godišnjice Boškovićeve smrti, objavljen je prvi dio dvoknjižja “Vrijeme, ljudi, dogođaji” (I. dio – Obljetnički zapisi i osvrti), a njegov nastavak,  “Vrijeme, ljudi, dogođaji” (II.dio – Razgovori, likovni osvrti i zapisi) objavljen je i splitskoj javnosti predstavljen točno na desetu godišnjicu autorove smrti, 25. ožujka 2012.

Slika

Vrijeme, ljudi, dogođaji – II. dio

Posvetivši cijeli život proučavanju dubrovačke i splitske kulturne baštine, s naglaskom na književnost, glazbenu, kazališnu i likovnu umjetnost, Ivan Bošković je i u posljednju knjigu, čije je materijale  sam u cijelosti pripremio za tisak, uvrstio veliki broj informacija o nekim proslavljenim hrvatskim umjetnicima, ali i o onima čije se imena ne spominju tako često u našim medijima.

Zadnja objavljena knjiga tj. drugi dio dvoknjižja “Vrijeme, ljudi, dogođaji” sadrži 77 članaka tematski sortiranih u tri cjeline: razgovori, likovni osvrti i zapisi. U prvom dijelu knjige objavljeni su razgovori s istaknutim glazbenicima, kulturnim djelatnicima i umjetnicima. U drugom dijelu knjige nalaze se osvrti na likovna ostvarenja te na stanje u slikarstvu i kiparstvu Dubrovnika i Splita. U zadnji dio knjige uvršteno je četrnaest zapisa.

Trajni spomenik jednom vremenu

Članci objavljeni u ovom dvoknjižju obuhvaćaju veliki vremenski period, odnosno objavljeni su članci napisani u periodu od 1956. do 2001.  Neki od članaka prvi su put objavljeni upravo u ovom dvoknjižju, a svi su doneseni u izvornom obliku, odnosno onako kako ih je autor prvotno napisao, a ne kako su, nakon uredničkih intervencija, objavljeni. Zbog toga i postoje određena odstupanja od onoga što se danas smatra standardom hrvatskog jezika (primjerice, već u naslovu se koristi neuobičajena riječ “dogođaji”).

Dvoknjižje “Vrijeme, ljudi, dogođaji” predstavljeno je u Splitu i u Dubrovniku. Medijska popraćenost samog događaja u Splitu bila je izuzetno slaba, osobito kada se zna da se radi o knjizi čovjeka koji je nekad sam organizirao veliki broj kulturnih događaja Splita. Na splitskom predstavljanju, jedan od predstavljača, publicist Mladen Vuković, istaknuo je kako je ovom knjigom, u trenutku dok se čeka izgradanja Pelješkog mosta, dobiven duhovni most između Dubrovnika i Splita.

Dubrovačko predstavljanje prošlo je s puno većim interesom, kako same publike, tako i predstavnika medija. I same najave predstavljanja bile su puno vidljivije. Atmosfera na predstavljanju u Dubrovniku bila je jedinstvena i neponovljiva.

Slika

Publika na predstavljanju u samostanu Male braće u Dubrovniku

Tom je prigodom, akademik Luko Paljetak o pokojnom Ivanu Bošković, rekao: “U ovoj knjizi autor se otkriva kao zauzet katolički intelektualac, kroničar, kritičar, književni znanstvenik, muzikolog i likovni kritičar, zainteresiran za sve pojave u kulturnom životu svog vremena.” (Više o dubrovačkom predstavljanju možete pročitati ovdje).

Slika

Akademik Luko Paljetak na predstavljanju dvoknjižja “Vrijeme, ljudi, dogođaji” u Dubrovniku

Jedan članak u ovom dvoknjižju autor je nazvao “Djelo otrgnuto zaboravu”, a to je ujedno bila i nit vodilja njegovog rada. Ovo dvoknjižje zapravo je svjedočanstvo vremena u kojem je živio i djelovao i vjerujem da će biti doprinos budućim istraživačima hrvatske kulturne baštine.

2 thoughts on “Neizbrisivi trag čuvara kulturne baštine

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s